«5 kjappe» med Askøy brann & redning

Publisert 18. desember 2017, kl. 17:25  /  Ukategorisert

Vår lokale brannstasjon her ute, Askøy brann og redning, står overfor høysesong nå i forbindelse med den årlige jul- og nyttårs-feiringen.
Det er viktig å oppfordre både private og næringsliv til å være i forkant av hendelser, forebygge og sikre både enebolig og hytter, næringsbygg, arbeidsutstyr og yrkesbiler.
Vi har stilt de noen relevante spørsmål nå midt opp i julestria.

Hva er viktigst å tenke på når man kommer i desember?                                       

Desember måned byr på mange utfordringer. Innbyggerne bruker mye mer levende lys enn ellers i året noe som øker sannsynligheten for brann. Det samme gjelder for utpreget bruk av skjøteledninger i forbindelse med julebelysning, viktig å tenke på belastning.

Hva bruker man å slukke med når det brenner i smultring-gryten?                           

Skal man lage smultringer til jul må en først og fremst være til stedet med komfyren hele tiden, men skulle det derimot oppstå en brann i smult er enkleste og anbefalte måten å slukke – legg et lokk over pannen for å så slå av komfyren og skyv vekk kjelen fra platetoppen. Bruk ALDRI vann eller pulver/skum mot smult. Da vil en brann spres til hele kjøkkenet.

Hvor mange brannslukkings-apparater er det krav til at man har i en vanlig enebolig?

Kravet er minimum et godkjent slukkemiddel, dette kan være godkjent brannslange, 6 kg pulverapparat eller 6 liter skum med minimums klassifisering 21A
Brannvesenet anbefaler fortrinnsvis brannslange med sentral plassering eventuelt et apparat i hver etasje.

Anbefales det å ha en form for slukkemiddel oppbevart i bilen?

Ja, brannvesenet anbefaler enten 2 / 3 kg pulver apparat alternativt slukkespray. Viktig å huske på frostfaren hvis en velger noe annet, eks, Skum.

Blir det jul for dere i år også på brannstasjonen?

Vaktlaget vil feire jul på brannstasjonen med god mat og med besøk fra familie. Men gutta på stasjonen er alltid beredt om uhellet skulle være ute.
Det er statistisk sett høysesong for branner i desember, så brannvesenet vil minne om at alle senker skuldrene og stresser ned for så å la julefreden komme.

Askøy brann og redning ønsker alle en riktig god jul og godt nyttår!

 

 

Askøy Næringslivsforening